Pohyb v backcountry aneb jak se tam dostat

30.1.2004
admin

Autor: honcz

Záměrem tohoto článku je ve stručnosti přiblížit způsoby pohybu ve volném terénu neboli backcountry. Jaký z nich si zvolíte, je už na vás. Happy freeriding!

V průběhu 80. let, kdy došlo k výraznějšímu rozvoji snowboardingu především v USA, avšak spousta středisek  ještě nepouštěla první vyznavače tohoto sportu na své vleky a sjezdovky, stálo mnoho lidí před otázkou: „Jak se tam nahoru dostat?“.  

hiking Arlberg
hiking Arlberg

Tehdy se „hiking“-backcountry výšlapy staly na mnoha místech jediným způsobem, jak si zajezdit. Od té doby se mnohé změnilo. Vedení resortů zjistilo, že snowboardisté přispívají do jejich kasiček mírou nemalou, tudíž dnes prakticky neexistují střediska pouze pro lyžaře. Na druhou stranu čím dál víc lidí jezdí na hory a většina freeridových terénů v blízkosti lanovek a vleků bývá rozježděna krátce po sněhopádu, takže pokud chcete prašan, nezbývá než vyrazit do backcountry. Back to the roots!

Backcountry je především o využití vlastních sil k dostání se na kopec či horu a následné sjetí dolů. Je to o uniknutí davům, ježdění v neporušeném sněhu, nalezení nových odlehlých míst a plného užití a vychutnání atmosféry hor. 
 


Způsobů pohybu ve volném terénu je několik. Heliboarding je nejrychlejší, ale většina smrtelníků si ho díky finanční náročnosti nemůže dovolit (alespoň ne tak často, jak by chtěli). Sněžné skútry jsou taky fajn, nicméně jsou spíše americkou záležitostí, na většině backcountry míst v Evropě jsou zakázány. Taktéž doprava do volného terénu pomocí „Snowcat“-rolby je rozšířená hlavně v USA, Kanadě a na Novém Zélandu.
 
Nejlevnějším a nejpoctivějším dopravním prostředkem jsou pro freeridera jeho vlastní nohy; co si vyšlápne, to si taky sjede. V tomto článku bychom se ve stručnosti chtěli věnovat různým pomůckám, které mohou cestu nahoru urychlit, a jejich vzájemnému srovnání. V budoucnu bychom se rádi tomuto tématu věnovali  podrobněji a zároveň udělali test a srovnání jednotlivých pomůcek (hlavně sněžnic, split-boardů a batohů), jež jsou k dostání na našem trhu. S výsledky vás samozřejmě seznámíme na našich stránkách.
 

JAK NAHORU?
 
Lyžaři mají méně alternativ než vyznavači snowboardu, na druhé straně se lze pomocí lyží pohybovat vcelku dobře i v hlubším sněhu. Nicméně zde přinášíme výčet možností jak se tam nahoru dostat.

Pěšky
Někdy je nejlepší prostě sundat snowboard či lyže a jít. To se týká hlavně krátkých výšlapů k freeridovým sjezdům v blízkosti střediska, nebo pokud není sníh příliš hluboký či naopak zmrzlý, bývají ideální podmínky na jaře. Taktické je jít ve skupině (jako ostatně vždy ve volném terénu), aby se freerideři mohli střídat v případném vyšlapávání stopy. Samozřejmě je dobré znát sněhové podmínky – ve vyšších polohách může být jiný a hlubší sníh. Také je potřeba mít kvalitní snowboardové boty, které moc nekloužou. Pro delší výšlapy nebo při hodně hlubokém sněhu je tento způsob velmi neefektivní, zkuste jít několik hodin po kolena v prašanu.
 

Sněžnice

Sněžnice jsou od nepaměti oblíbeným doplňkem pro pohyb na sněhu. Už dávno nejsou dřevěné s provazovým výpletem, ale na trhu je k dostání spousta typů lehčích a menších sněžnic, než tomu bylo kdysi. Nejsou sice nejlevnější, ale pokud chcete chodit často, vyplatí se trochu si připlatit. Co se týká výběru, každý má jiné preference, nám se nejlépe osvědčily sněžnice od amerického výrobce MSR (Mountain Safety Research). Jsou sice poněkud dražší (lepší modely okolo 5-6000, k dostání např. v síti prodejen HUDY sport), ale jsou velmi všestranné. Dají se nazout na snowboardové boty pomocí gumových upínáků. Nejlepší model Denali Ascent představuje velmi lehké a odolné sněžnice, vybavené stoupacími zuby pro pohyb na tvrdém sněhu či ledu a patní podpěrkou pro strmé výstupy.
 
Na trhu samozřejmě existuje několik typů sněžnic od různých výrobců. Každopádně o sněžnicích obecně: jsou výbornou pomůckou pro hiking v hlubším sněhu a pro pohyb přímo do kopce; pro traverzování na prudkých svazích příliš vhodné nejsou. V tom mají skialpinisté výhodu. Pokud jdete na sněžnicích do backcountry se skialpinisty, počítejte s tím, že budou s vysokou pravděpodobností rychlejší než vy. Sněžnice jsou většinou rychlejší jen v kamenitých sekcích či v ultraprudkém svahu, kde není hluboký sníh.
 

Split Boards
 
Kolem roku 1990 vynalezl někdo ve firmě Fanatic snowboards něco, co nazval rando-surf. Jedná se předchůdce toho, co dnes nazýváme split board – tedy snowboard rozdělený příčně napůl, jehož rozmontováním vzniknou dvě široké lyže, používané pro výstup podobně jako skialpy. Na vrcholu se opět smontuje a dolů už jedete na prkně jednom.

Mezi výhody tohoto systému patří hlavně to, že nenesete snowboard připnutý na zádech, což může být hlavně za větrných dní nepříjemnou záležitostí. Dále v sobě spojuje spoustu výhod spojených s pohybem na lyžích – s kopečka či traverzy se můžete rovnou svézt a potom plynule pokračujete ve výstupu. Na dlouhých rovných pasážích je také podstatně rychlejší než sněžnice. Se „splitem“ se můžete vydat na tůru se skialpinisty a jít v jejich stopě. Nevýhodou může být chůze ve skalnatých pasážích a prudkých svazích s tvrdým či rozježděným sněhem, kde je chůze na sněžnicích pohodlnější.

Dnes již nenabízí tento vynález pouze firma Fanatic, ale i několik dalších. Nitro svůj split představilo už před pěknými pár lety, Burton přišel v závěsu. Nejnovější model z jejich S-série byl vyvinut ve spolupráci s pro jezdcem Dave Downingem. Vyrábí se ve dvou délkách (165 a 170 cm). Montáž je rychlá, bez použití nářadí. Záležitost to sice není zrovna nejlevnější – stojí okolo 30 tis. Kč – ale pokud nejezdíte nic než backcountry, nebo nemáte hluboko do kapsy, může to být ta správná volba, jak stihnout co nejvíce freeride pojezdů.
 
 

Mini Skis neboli „approach skis“

 

Tyto malé lyže se sice v backcountry už nějakou dobu používají, ale jsou rozšířené podstatně méně než sněžnice a splity. U nás se také moc neprodávají. Jedná se o krátké lyže (okolo jednoho metru), fungující na podobném principu jako skialpy. Například firma Deeluxe představila model Gravitour, který se používá se speciální měkkou snowboardovou botou a s vázáním s volnou patou a patní podpěrou. Firma Karhu má zase např. model Karver, který lze používat s normální snowboardovou botou, lyže je dlouhá 130 cm a chová se dobře i při sjezdu.

 

S tímto systémem jsou spojeny výhody skialpinismu, i když díky menší styčné ploše se sněhem se můžou při určitých podmínkách bořit více než sněžnice. Po výstupu se připevní na batoh a hurá dolů.
 

 

 

Mačky

 
Mačky se při většině backcountry výletů nepoužívají, jelikož jsou určené pro pohyb na velmi umrzlém sněhu a ledu – tedy na podmínky, při kterých se freerider toužící po prašanu raději věnuje jiným činnostem. Někdy se na ně ale přece jen dostane, zejména pokud plánujete náročnější túry v ledovcovém terénu, neměly by ve vašem batohu chybět. Vyberte si takové, aby dobře padly na vaší snowboardovou botu. Ceny se pohybují zhruba od jednoho do pěti tisíc korun, firma HUDY sport má slušný výběr značek Grivel a Camp.
 

 

 

DALŠÍ PŘÍSLUŠENSTVÍ


Hůlky
 

Rozhodně nezapomeňte na hůlky! Při šlapání bez nich taháte všechnu váhu nohama. Také můžou být nápomocné při udržení rovnováhy při silném větru na prudkých svazích. Na trhu je bohatý výběr dvou až čtyřdílných teleskopických holí (např. od firem Leki, Salewa, HUDY Sport atd.), nebo třídílných rozkládacích (např. Red). Ceny se pohybují mezi 500- 3000 korunami. Nejpoužívanější jsou třídílné teleskopické hole. Po výstupu se hůlka složí a připevní na batoh.
 

Batoh
 
Dobrý batoh je základ.
 
Každý správný snowboardový batoh by měl mít: 
 
– upínací systém na snowboard (tvořený dvěma či ještě lépe třemi popruhy pro vertikální přepravu prkna, lepší batohy mají jako bonus i možnost horizontálního uchycení – vhodné např. pro jízdu na sněžném skútru)
– kvalitní a pohodlné ramenní popruhy
– bederní pás pro správné rozložení váhy a hrudní popruhy
– měl by být vyroben z kvalitního nepromokavého materiálu
– měl by mít dobře řešené kapsy a vnitřní prostor
 

Další vymoženosti:
 
– speciální kapsy na lopatu a lavinovou sondu
– kapsa na zásobník na vodu společně s uchycením na ramenní popruh
– zip na zádech pro snadnější přístup do batohu, i když je na něm připnutý snowboard či sněžnice
 
Například většina batohů značky Dakine jsou dělány pro pohodlné nošení jak lyží, tak snowboardů.

 

 

Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů