Freeriding v lese

26.1.2004
admin

Autor: wd

Cílem tohoto příspěvku rozhodně není podporovat ježdění v lese za špatných sněhových podmínek, kdy je k požitku z jízdy daleko a zároveň spíše svým počínáním škodíte. Nicméně v sezóně bohaté na srážky, jako letos, naakumulovaný sníh vytváří nespočet různých terénních variací a zároveň dostatečně chrání vegetaci pod ním. 

Ježdění v lese představuje řadu zábavných možností a existuje velmi dobrý důvod, proč opustit pěkně upravené sjezdovky –  sníh. Ve stínu, před větrem chráněný smrky a borovicemi, vydrží prašan často dlouho po posledním sněžení.

Ovšem  podobně jako i u jiných adrenalinových aktivit  pozor na mnohonásobně zvýšené riziko úrazu. Les se oproti běžné sjezdovce  rázem může stát velmi bolavým místem. Navíc pro stíženou dostupnost pomoc nemusí dorazit vždy tak rychle, jak by jste si představovali.

Velmi rychle se vám totiž může  stát, že z blízka potkáte strom nebo se zaseknete o schovaný pařez, který vás dovede pěkně roztočit. Takže do lesa jen ti, kteří si jsou svými oblouky opravdu jisti. Za každou chybu totiž můžete zaplatit opravdu velikou daň. Na druhou stranu je zde však ten nepopsatelný pocit ježdění v přírodě – „plutí“ mezi stromy, kde se zasypané pařezy nebo spadlé zasněžené stromy stávají vaším odrazovým můstek, sprejování prašanu všude okolo vás …

Jízda v lese vyžaduje soustředění a umění číst terén před vámi.  Vedle nutné ochrany jako jsou brýle a helma, může být ježdění v lese jednodušší při dívání se dopředu a soustředění se na otevřený prostor mezi stromy.

Když se totiž díváte dopředu, dále dolů po směru jízdy, kam máte namířeno, umožňuje vám to zpracovat vizuální informace dříve.  Čím dříve zahlédnete překážku nebo terénní feature, tím více času máte na to zareagovat. Vezměte  si příklad z řízení auta: Představte si, že se díváte těsně před kapotu vašeho auta, zatímco jedete plnou rychlostí po dálnici. Asi pak nemáte moc času zareagovat na to, co je před váma.

Procvičovat si dívání se před sebe můžete při ježdění s ostatními na otevřeném prostoru sjezdovek. Třeba tak, že se zaměříte na jejich pásek od brýlí nebo hlavu vůbec. Naučit se podvědomě dívat při ježdění nahoru vám může v lese pomoct netrefit přímo strom. 

Stejně jako při řízení, přirozená tendence je otáčet se tam, kam se dívají oči. Protože oči také kontrolují směr, soustřeďte se na otevřené prostory a nezaměřujte se na stromy. Přirozeně by vás měl zajímat pouze bílý sníh.

Těsnější situace vyžadují rychlé a přesné reakce. Co se rychlosti týče, měla by být relativně přizpůsobena vzdálenosti mezi stromy.

Mnoho z vás může napadnout otázka “co příroda, neničím jí?” Neexistuje jednoznačná odpověd, ale přepokládejme, že freerirideři jsou natolik civilizovaní lidé že do lesa jdou pouze při dostatečné vrstvě sněhu a snaží se minimalizovat škody. Alespoň taková je většina lidí, se kterými jezdím nebo jsem kdy měl tu čest jezdil.  

 


Lesní lokality

Asi největší výhodou ježdění v lese je ta, že při nepříznivém počasí, mlze, větru, sněhu je to nejlepší místo pro ježdění. To platí především pro velké hory. Při silném sněžení je les také relativně bezpečným místem, co se lavinového nebezpečí týče.

U nás v Čechách je pár míst, kde se dá dobře pojezdit v lese, zvláště při dostatečné sněhové pokrývce, minimálně jeden metr, kdy případné ničení vegetace jako malých stromků je prakticky eliminováno. Většina takových míst se však nachází v chráněných krajinných oblastech …  

Za opravdu dobrým poježděním v lese je třeba vyrazit ven. V Rakousku je pár lokalit, například Zillertal, Fieberbrunn, Schlick 2000, Grosarl atd. Výhodou těchto míst je především to, že když sněží, dá se bez problémů vyřádit tam.

Například ve Francii, kde velká většina středisek leží ve vysoké nadmořské výšce, moc možností není. Samozřejmě že se najdou – Isola 2000 v jižních Alpách, La Norma, St. Foy en Tarentaise a další.       

Za asi nejlepším freeridingem v lese je radno nastřádat do prasátka a vyrazit za oceán. Tamní hory, ať jsou to Skalisté hory v Coloradu, či Wasatch Mountains v Utahu, celé západní pobřeží USA a na severu Britská Kolumbie, jsou více méně nejlepší pro jízdu v lese. Prakticky v každém středisku se dá, na rozdíl od mnohých oblastí v Evropě, jezdit v lese legálně.

Závěrem lze snad jen dodat; les ano, ale s rozvahou a pečlivým úsudkem. I větev zdáním malá, může způsobit hodně starostí ve vašem těle. Každopádně freeriding v lese je jednou z nejrozmanitějších forem ježdění  ve volném terénu.


 

Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů