Cypress Mountain, Britská Kolumbie

18.1.2004
admin

Autor: lukas

Při představě severoamerického velkoměsta s obrovskými mrakodrapy asi těžko pomyslíte na sněhem zasněžené špičaté vrcholky kanadských Coast Mountains. To ovšem neplatí o Vancouveru, nacházejícího se na západním pobřeži Kanady, v Britské Kolumbii. Toto město je obklopeno 1500 metry vysokými horami zvedajícími se  přímo z Pacifického oceánu.

Jeden z těchto vrcholků se jmenuje Cypress mountain. Svojí velikostí připomíná menší Alpské středisko, ovšem jeho výjimečnost tkví v geografické poloze. Tato oblast je proslulá vysokým množstvím deštových srážek, které se v zimě při správné teplotě pod bodem mrazu mění ve srážky sněhové. Padá zde abnormální množství sněhu, 8 – 15 m během vydařené sezóny.

Další výhoda tohoto střediska je dostupnost. Přiblizně za 20 minut jízdy autem z centra Vancouveru se ocitnete v Kanadských velehorách. Cypress se tyčí nad městem spolu s dalšími dvěma lokálními středisky – Grouse a Seymour mountains. Rozlohou i nabízejícím se terénem patří mezi to největší v blízkém okolí Vancouveru, čehož využívají lokálové a veškerý čerstvě napadaný prašan vám během pár hodin zmizí před očima.

Vancouver pořádá v roce 2010 Olympijské hry, kde Cypress mountain bude hostit snowboardové závody v U-rampě. Díky této události se zde plánují velké úpravy a změny celého střediska – stavba nové čtyřsedačky a rozšíření o několik nových sjezdovek a snowboard parků. To je však zatím jen  budoucnost.
 
Nyní vás zde do akce pohodlně vyvážejí čtyři sedačkové lanovky z nichž jedna z nich, sky chair, končí až na samotném nejvyšším vrcholu hory, s pozoruhodným výhledem na město z jedné strany, a na oceán a Vancouver Island ze strany druhé. Tento výhled se stane ješte pozoruhodnějším při západu slunce odrážejícího se od mořské hladiny. Po západu slunce snowboarding ovšem nekonči, poněvadž Cypress  nabízí noční ježdění s kvalitním osvětlením až do desáté hodiny.

Snowboard park se nachází pod druhou čtyřsedačkou. Docela slušná, nově postavená rampa, pár skoček a handrailu postačí k dostatečnému ‚nákopu‘. Pouze pokud jste majitelem helmy, bez které se dle zdejšího zákona do žádného lokálního  parku nedostanete.

Cypress je proslulý freerideovými terény, pro které je potřeba výbava jakožto lopata, sonda a lavinový pípák, bez něhož by jste se při setkaní s lavinou nebo horskou službou dostali do potíží. Díky lavinovému nebezpečí je zde tato výbava běžná a dá se ve Vancouveru pořídit nepoměrně levněji než v Čechách. S lavinovým kurzem a protilavinovou výbavou můžete freeridovat legálně a bez konfliktu s horskou službou, která si to umí dobře pohlídat.

Při freerideových pojezdech se nabažíte dostatečnym množství převisů a skal. Dobré terény se dají najít všude. Jsou to hlavně pojezdy lesem, kdy sníh občas povalí stromy a vytvoří tím přírodní snowpark.

Ke sněhovým preháňkám dochází poměrně často. Během noci zde bez problémů napadne až 40 cm čerstvého sněhu. Sníh je sice mokřejší díky teplejšímu vlhkému přímořskému podnebí, ale to nic nezmění na pořádném vyžití, který umožňuje. Denní permice stojí 42CAD$, čtyřdenní pak přijde na 152 CAD$.

Jinak Vancouver vypadá jako každé jiné severoamerické město až na jeho zmíňenou výjimečnou polohu. Žije zde velké množství nejrůznějších národností, které dodávají městu na exotičnosti a to hlavně co se týče jídelníčku. Využítí zdejší pohostinné nabídky nejrůznějších, námi neznámých, jídel ať už to jsou mongolské delikatesy, nebo čerstvé sushi v mnoha japonských restaurací, je opravdový zažitek.

Za dobrého počasí a čerstvého prašanu rozhodně nebudete litovat peněz a času strávených v tomto přírodním skvostu naší planety – British Columbia (B.C.)


 

Více info na www.cypressmountain.com

Info o cenách:
Letenka přes GTS international: 16 860Kč,-
Ubytování –  youth hostel 20 CAD$ / noc
Jídlo – 8 – 15 CAD$  / restaurace
Autobus do střediska – 10 CAD $
Doprava po městě MHD – 3 CAD$ / jízda
(1CAD$ = 20 Kč)

Fotografie Copyright Cypress Mountain

Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů