Saas Fee: perla Alp

12.12.2003
admin

Autor: Andy

Saas Fee  je jedno z nejvýše položených středisek na světě. Nachází se pod nejvyšší švýcarskou horou Dom (4.545 m.n.m.) a je vzdálen kolem 1.000 km od Prahy. Protože, je Saas Fee švýcarským resortem, nabízí pro horského turistu doslova vše a to po celý rok.


Saas Fee leží v nadmořské výšce 1 800 m.n.m. a je nejvýše položeným městečkem z tzv. Saastal, kde se nachází čtyři horská městečka, Saas Fee, Saas Almagell, Saas Grund a Saas Balen. Saas Fee je z těchto čtyř vesniček nejvýše položené. Na jízdu autem zde můžete zapomenout – přímo u městečka je velké, několikapatrové parkoviště, kde je třeba nechat vaše auto, věci si pak můžete odvést na vozíčcích, které jsou k dispozici na každém rohu. Hotely vozí zavazadla svým  hostům pomocí aut poháněných elektromotory.


Nemusíte se bát, že tady budete chodit daleko pěšky, samotné městečko lze z jednoho konce na druhý přejít za 20min. a věřte, že samotná cesta na lanovku je ulicemi Saas Fee velmi příjemná. V Saas Fee nenajdete žádné výškové budovy jako třeba ve francouzských střediscích, ale naopak jen malé pensiony, hotely a dokonce i dřevěné sto dvacet let staré chatky na kuřích nožkách se střechou z kamenných desek. Tento způsob střešní krytiny je  zde běžný a je velmi působivý.


Služeb je zde nabízeno nesčetně a tak se při návštěvě perly Alp rozhodně nudit nebudete.  Můžete jít bruslit, plavat, sk8tovat, nechat si dát masáž nebo bublinky do zad, jezdit na kole nebo na koni, hrát tenis, golf atd. V zimním i letním období zde můžete najít největší vertikálně sjízdné sjezdovky na světě, v létě navíc snowpark, který je v nadmořské výšce kolem 3.300 metrů. Z důvodu takové nadmořské výšky se zde můžete setkat se stále tvrdou u-rampou, upravenými skoky, od malých až po gigantické.  Jako v každém snowparku zde najdete i pár railů. Zkrátka, najdete tady snowpark tvrdý jako v zimě s letním sluncem a to vše velmi dobře upravené s krásným výhledem na jedno z nejkrásnějších Alpských panoramat, s možností něčeho se přiučit od profi  jezdců, kteří tady skáčou o 106.  Pro to vše je Saas-Fee unikátní a svou polohu jimi často vyhledáváno.



Kromě skvělého snowparku zde v zimě existuje nepřeberné množství freeridových možností. Ať už se jedná o les v blízkosti sjezdovky Platjen, což je nejlepší volba pro ježdění při špatném počasí, nebo strmé svahy kousek od vleku Hinterrallalin. Při pominutí Verbier, když dojde na extrémní terén je Saas Fee švýcarskou hlavní lokalitou díky masivním ledovcům, které díky svému působení vytvarovaly do hor úžasné tvary. Avšak většina ledovcového terénu je mimo značené oblasti kvůli vysokému riziku v podobě ledovcových děr a ledových balvanů, které jsou mezi nimi. Z toho důvodů není Saas Fee tak dobré jako Verbier když přijde na  „bezpečnější“ ježdění v extrémním terénu. Velkou výhodou je, že i pár dní po posledním sněžení je možno stále najít zbytky prašanu, protože hora je skoro celá ve stínu. 


Saas Fee je zkrátka malebné horské městečko s čistým vzduchem, bez aut, ležící pod velkým ledovcem, který nabízí letní radovánky na prkýnkách všeho druhu  jak v létě, tak zimě. 



Počasí:
Údolí Saas se nachází na zeměpisné šířce 46°7´


Měsíc           nejvyšší teplota          počet slunečných dnů
Květen               16                                   22
Červen               20                                   24                  
Červenec            24                                   28
Srpen                 27                                   27 
Září                   21                                   28 
Říjen                  18                                   26


Po západu slunce nebo při mračném počasí se rapidně ochlazuje.


Sjezdovky:
Celkem:               100 km
Nejdelší trať:          11 km
Cross country:         8 km
V letním období :     20 km
Lanovky:                26 (4 vlaky, 3 gondoly, 2 sedačky, 17 povrchových)


Rady na cestu:


 


¨       na švýcarských hranicích si připravte 40 CHF na dálniční známku, prodává se pouze na rok.


¨       parkoviště stojí 11CHF denně v létě a 14 CHF v zimě


¨       nejrychlejší cesta : Praha, Plzeň, Nurnberg, Heilbrown, Karlsruhe, Freiburg, Basel, Bern,  Fribourg, Vevey, Sion, Visp, Saas_fee), kdyby jste si chtěli udělat cestu vlakem na auta, jeďte z Bernu dolu přes Thun do Kanderstegu, kde je tunel pro vlak, který pojme kolem 50ti aut, tunel je od půlnoci zavřen.


¨       benzín je lepší tankovat ve Švýcarsku, je tam podstatně levnější než v Německu.


¨       ceny služeb (např. dálniční známka či ski pasy) jsou většinou uváděny ve CHF i EURU a lze za ně také Eurem platit.


Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů