Jak na pojištění mimo sjezdovky

8.12.2003
admin

Autor: wd

Ať snowboarding či freeskiing, pohyb ve vysokohorském prostředí vedle nejrůznějších slastí s sebou přináší také stinný opak – zvýšené riziko úrazu. Asi každý kdo cestuje na hory do zahraničí, ale i v tuzemsku, nechce nechat nic náhodě a chrání se před zbytečnými nepříjemnostmi uzavřením vhodné pojistky. Slovo vhodné je zde na místě. V současné době existuje velké množství pojišťoven, které nabízejí nejrůznější pojišťovací produkty vztahující se na zimní aktivity.  Ovšem drtivá většina, ne-li všechny, pojišťovny v rámci standardního pojištění na hory, které se zařizuje většina populace před cestou, nezahrnuje aktivity provozované mimo sjezdovky, tedy freeriding či skialpinismus. V mnoha případech pojišťovny buď  pojištění vztahující se na provozování „freeridingu“ a jakýchkoliv mimo-sjezdovkových aktivit ani nenabízejí nebo za velmi vysoký příplatek ke standardnímu programu.< ?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Rakouský horský svaz – Oesterreichischer Alpenverein, ve zkratce OEAV – sdružuje všechny zájemce a milovníky hor a horské přírody i všechny aktivně i sportovně založené osobnosti i rodiny. Členství se všemi výhodami získá každý zájemce po úhradě ročního paušálního poplatku.

 

Součástí členství v tomto svazu je i unikátní systém pojištění prakticky všech druhů pohybových a sportovních aktivit včetně soutěží. Tzn. každý člen Alpenvereinu, který řádně úhradil členské poplatky, je současně i pojištěn. Komplexní nabídka pojištění členů AV je velmi široká a je platná celosvětově. Takovýto druh pojištění nemá prakticky žádný sportovní svaz na světě (stejný systém pojištění nabízí i německý Alpenverein DAV). Velice důležitý je i ten fakt, že pojištění, která jsou součástí členství Alpenvereinu, platí i při rekreační dovolené a většina druhů pojištění platí i při služebních cestách. Všechny druhy pojištění, kromě pojištění spoluodpovědnosti, tj. pojištění sportovních aktivit, rekreačních pobytů i služebních pobytů platí po celém světě.

 

Členství v OEAV přináší výhody, které jsou ve srovnání s jinými organizacemi vyjímečné svými možnostmi, rozsahem a u pojištění i rozsahem platnosti i výší náhrad. U nás se pojišťovací instituce na takové aktivity a zájmy jako je např. turistika v horách, sportovně pojatá vysokohorská turistika, horolezectví, trekking, lezení na umělé stěně, jízda na horských kolech i ve velmi náročných velehorských podmínkách, jízda na divoké vodě, potápění, speleologie, lyžování a lyžování mimo vyznačené tratě, snowboarding, skialpinismus atd. včetně soutěží ve všech těchto druzích sportu téměř vůbec nezaměřují. Součástí členství v AV je vždy pojištění pro případ autonehody, i při jízdě autobusem.

 

Převážnou část těchto aktivit nelze u nás pojistit nebo je pojištění vázáno na určitou pojistnou částku. Navíc je třeba u našich pojišťoven toto pojištění uzavírat při každém výjezdu mimo území naší republiky. U OEAV je pojištění všech výše popsaných „rizikových“ aktivit jako jednoduchá součást členství.

 

Více informací o členství je k dispozici na www.alpy.cz

Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů