Sněhový ráj ARLBERG

26.11.2003
admin

Autor: mt

St Anton am Arlberg

Trochu dražší oblast, na druhé straně zde bývá naprosto bezkonkurenčně nejvíc sněhu. A protože se na hory jezdí především kvůli sněhu, tak tohle je jeden z nejlepších tipů pro všechny milovníky prašanu a freeridových jízd.

S drahotou to zde na druhou stranu zas tak hrozné není. Ubytování se dá sehnat ve vzdálenějších vesnicích, stále však prolinkovaných skibusem, pořídit za celkem slušné peníze, tj. od 13 euro. Drahota především platí pro samotný St. Anton a další 4 městečka, které dohromady tvoří obrovskou oblast zvanou SKI ARLBERG.

St. Anton je vyhlášený především naprosto úžasnými terény pro freeride a obrovským množstvím sněhu, kterého tam padá nadprůměrně hodně v porovnání se zbylými částmi Rakouska. Zatímco je například v přes pár údolí vzdáleném Ischglu kolem jednoho metru, tak oblast Arlberg hlasí kolem dvou a půl. Alespoň to byl obsah sněhových zpráv v minulé sezóně. A již na přelomu listopadu a prosince, při otevíracím víkendu, zde bylo k mání v nadmořské výšce 2000 m přes metr a hustě sněžilo, takže první freeride minulé sezóny probíhal právě zde. V tu dobu byly otevřeny pouze tři vleky, takže na pořádný prozkoumání oblasti jsme si museli počkat na první lednový týden, hned po vánočních prázdninách. Sněhu o poznání přibylo a mohli jsme tak prozoumat další místa tohoto sněhovýho ráje, který podle oficiálního prezentačního vyjádření čítá 260km sjezdovejk a 180 km vyznačených off-piste sjezdů.

Celou oblast tvoří středisek – St. Anton, St. Christoph, Stuben, Zürs a Lech. Střediska jsou propojena pouze skibusem, avšak má to své výhody jelikož jsou davy lidí, především v období prázdnin, nerovnoměrně rozděleny po jednotlivých lokalitách. Znamená to, že není zas tak těžké najít si místa, kde nikdo není. Takže zatímco v St. Antonu je povětšinou lidí hodně a na některé lanovky se musí čekat i fronta, naproti ve Stubenu skoro nikdo neni a to samé platí o Zürsu. Obě lokality však nabízejí obrovské možnosti terénů. Kopec Albonaberg na který jezdí lanovka ze Stubenu je situovaný západně, takže z celý oblasti schytává největší příděl sněhu. Celé oblasti se říká “sněhová kapsa”, protože tu opravdu padá často.  

Ačkoliv nejvyšší vrcholek celé oblasti dosahuje 2 811 metrů nad mořem, kam sice vede vlek, bez placeného průvodce vás to vyveze „pouze“ do 2 660m. Poslední část je totiž výhradně určena pro horské průvodce a jejich klienty. Obé se nachází v St. Antonu a z vrcholu je možno sjet zadním údolím až do Zürsu přes Pazieltal do Trittalm. Není však problém si ze stanice ve výšce 2 660 m vyšlápnout stěnu a zmíněný sjezd snad „oficialně“ určený jen pro ty co si za něj zaplatí si sjet zdarma. Na místě je upozornění, že nutnost mít veškeré nezbytné lavinové vybavení! Sjezd vede oblastí lavinově aktivní. Doporučuje se domluvit předem s někým, kdo oblast alespoň trochu zná, třeba tak, že si počkáte až někdo z konečné kabiny Valluga I si to namíří po svých rovnou směrem nahoru k hřebeni. Dál upozorňuji, že se jedná spíše o sjezd pro lyžaře či skiaplinisty, ne toliko snowbopardisty, kvůli značně rozsáhlým plochých míst. První část je však hodně v pohodě, pak se člověk ale víc nadře šlapáním v hlubokym sněhu než, že si užívá. Okolní scenérie je však naprosto unikátní.

Stuben

Stuben má všeho všudy pouze tři vleky. Možná proto odrazuje všechny ty davy, který se snažej nahnat kilometráž a na druhý straně přitahuje sbnowboardisty. Prostě ve Stubenu je o poznání míň lidí než jinde v celý oblasti. Dvě na sebe navazující sedačky vedou po západní straně a na jižní je jedna sedačka. Na hoře Albonaberg se to dá z celý délky hřebene spustit prakticky kdekoliv Na ski mapě jsou i značený off-piste cesty. Ve spodní části je pak pás lesa což není vůbec nepříjemná změna po tom co se prakticky v celý oblasti jezdí výhradně na lesem. 

Zürs

Další méně lidnaté středisko oproti St. Antonu a Lechu. Za doporučení stojí především Wiesele, kam se lze dostant z Madloch-Jochu (2 438m). Ze silnice celá oblast vypadá dost nudně avšak  po chvilce sezení na sedačce Zursesee se po pravý straně objeví maximálně luxusní záležitost v podobě již zmíněné oblasti Wiesele, která je opravdu místama hodně hustá a prudká a vyžaduje maximální soustředění od počátečního traverzu až při výběr cesty samotnýho sjezdu. Dostatek neprojetého sněhu pro každého týden po posledním výraznějším sněžení bylo velmi milým zjištěním a vypovídalo o možnostech celé oblasti. Jen v samotné části Wiesele je možností opravdu nehorázně mnoho – skály, extrémně prudký části, otevřené pláně a strže  – nemluvě o zbytku Zürsu.

Více informací naleznete na www.stantonamarlberg.com  

Komentáře

komentářů

Komentáře

komentářů